Stará múdrosť hovorí, že odroda je matkou vína, poloha jeho otcom a ročník jeho osudom. Poďme sa povenovať v tomto článku matkám vína, teda odrodám viniča hroznorodého (Vitis vinifera L.). Rôznorodosti odrôd vďačíme za to, že máme v pohároch vína s množstvom rôznych farieb, vôní a chutí.

Znie to až neuveriteľne, no na celom svete máme viac ako 10.000 odrôd viniča. Tie z nich, ktoré majú pre ľudí aj pestovateľský význam vo forme hrozna určeného na výrobu vína sú registrované. Každá vinárska krajina má svoju Listinu registrovaných odrôd. V tej našej sú zaregistrované všetky odrody viniča hroznorodého, ktoré sa môžu podľa zákona o vinohradníctve a vinárstve používať na Slovensku na výrobu vína s chráneným označením pôvodu (akostné, akostné s prívlastkom), a ich názvy sa môžu objaviť aj na etiketách našich vín.

U nás je takto registrovaných 50 odrôd. Najstaršie odrody boli registrované v roku 1941 (napr. Müller, Rizling, Silván, Tramín, Veltlín, Frankovka, Portugal, Vavrinec) a naše známe novošľachtence k nim pribudli v roku 1997 (Devín, Dunaj), resp. následne v roku 2011 (Hron, Nitria, Rimava, Váh…). Pre zaujímavosť v ČR je ich o niečo viac, a to 61 registrovaných odrôd. Európskym lídrom sú pravdepodobne Taliani, ktorí majú vo svojom registri viac ako 100 odrôd viniča hroznorodého.

pokračovanie článku na vinoteka-vinaren.sk >>

autor: Ing. Miroslav Bednár