Nová forma štúdia na SVA Pezinok
Program vzdelávacieho procesu Vinárskej akadémie na roky 2023-2024 Slovenska vinárska akadémia v Pezinku organizovala v marci 2023 medzinárodnú konferenciu 30 rokov vinohradníctva a vinárstva na Slovensku. Touto konferenciou sme zahájili nový systém vzdelávania, ktorý je založený na štúdiu materiálov, ktoré vznikli za obdobie od vzniku SVA a mimoriadnych podmienok počas covidoveho obdobia. Program vzdelávania sme zahájili medzinárodnou konferenciou, z ktorej vznikol jedinečný Zborník, z ktorého vyplynulo niekoľko zásadných a zaujímavých návrhov na zachovanie kultúrneho dedičstva ... viac >>
Uskutočnil sa ďalší Základný kurz SVA (21. apríla 2022)
Slovenská vinárska akadémia Pezinok zahájila po ukončení pandémie a videokonferenciách štúdium „Základného kurzu“ témou „Senzorické hodnotenie vín“. Riaditeľ SVA Ing. František Slezák, CSc. otvoril kurz a vysvetlil pokračovanie štúdia a jeho ukončenia záverečnými skúškami v roku 2022. Lektorka SVA Ing. Edita Ďurčová DipWSET & WA sa v dopoludňajšej prednáške zaoberala Senzorickou analýzou a hodnotením vín podľa WSET. Po teoretickej časti boli hodnotené vybrané vína Müller Thurgau, Pinot gris, Ryzling rýnsky, Chardonnay, ... viac >>
Príhovor z videokonferencie SVA
11. decembra 2021 sa uskutočnila ďalšia online videokonferencia našej akadémie s témou História vinohradníctva a vinárstva. Pre tých, ktorí sa jej nestihli zúčastniť, prinášame úvodný príhovor príhovor Ing. František Slezák, Csc., riaditeľ SVA Pezinok. Vážení členovia Rytierskeho rádu vína, študenti Vinárskej akadémie, priatelia a milovníci vína ! Využívam toto vzácne stretnutie a prosím Vás , aby ste si naliali pohár vína z doručeného balíčka, najlepšie víno Rytierskeho rádu 3 Pinoty. ... viac >>
Covid a víno
Slovenská vinárska akadémia v Pezinku (SVA) sa problematike zdravotných účinkov vína ako z historického hľadiska (Plínius „O víne“ Historia naturalis), tak i z hľadiska najnovších výskumov o pozitívnych účinkoch vína venuje viac ako 12 rokov. Vinárska akadémia sa zúčastnila viacero výskumných úloh (Zachovanie antioxidačných prvkov vo vínach z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti - Víno a zdravie - 2007) a v rámci štúdia sa venovala zdravotným účinkom vína (Fenomén víno, ... viac >>
Online výučba SVA pokračovala ďalšou zaujímavou videokonferenciou
SVA Pezinok v rámci svojho online vzdelávania úspešne zrealizovala ďalšiu videokonferenciu. Uskutočnila sa 21.6.2021 a jej témou boli slovenské novošlachtence, ktoré osobne predstavila aj ich autorka - Ing. Dorota Pospíšilová, PhD. Videokonferenciu doplnenú ochutnávkou vín z novošľachtencov viedla enologička a lektorka SVA Pezinok - Ing. Edita Ďurčová DipWSET & WA. Prihlásení účastníci tejto výnimočnej videoprezentácie mali možnosť spoznať historiu kríženia, charakteristické vlastnosti jednotlivých odrôd a degustovaných vín z ... viac >>
50 odrôd viniča k dispozícii našim vinárom
Stará múdrosť hovorí, že odroda je matkou vína, poloha jeho otcom a ročník jeho osudom. Poďme sa povenovať v tomto článku matkám vína, teda odrodám viniča hroznorodého (Vitis vinifera L.). Rôznorodosti odrôd vďačíme za to, že máme v pohároch vína s množstvom rôznych farieb, vôní a chutí. Znie to až neuveriteľne, no na celom svete máme viac ako 10.000 odrôd viniča. Tie z nich, ktoré majú pre ľudí ... viac >>