ČLÁNKY

Home/ČLÁNKY
ČLÁNKY2019-09-13T16:01:54+02:00
1405, 2020

ÚSPEŠNÝ EVIRS VÍNNY BALÍK POKRAČUJE

By |14 mája, 2020|Categories: degustačný balíček, evirs, víno, vzdelávanie|

ĎAKUJEME ŽE POMÁHATE! SPOLOČNE SA NÁM PODARILO VYZBIERAŤ UŽ TAKMER 300 EUR PRE SLOVENSKÝ ČERVENÝ KRÍŽ! EVIRS - Európsky vinársky rytiersky stav v spolupráci s VINÁRMI ROKA pripravil ďalší jedinečný degustačný vínny balík. Poteš seba a svojich blízkych nákupom vína od kvalitných, poctivých lokálnych vinárstiev. Podporíš tým rozvoj slovenského vinárstva a vinohradníctva. Navyše z každého zakúpeného balíka bude časť výťažku venované pre SLOVENSKÝ ČERVENÝ KRÍŽ. Zároveň vyzývame členov EVIRS, [...]

1704, 2020

EVIRS POMÁHA A PODPORUJE

By |17 apríla, 2020|Categories: degustačný balíček, evirs, víno, vzdelávanie|

EVIRS prichádza s ponukou predaja vín tých vinárov, ktorí sa v jednotlivých rokoch stali vinármi roka v Rytierskom ráde vína. Táto ponuka je súčasťou vzdelávania členov Rytierskeho rádu, ako i absolventov Slovenskej Vinárskej akadémie v Pezinku a v neposlednom rade i širokej verejnosti. Poteš seba a svojich blízkych nákupom vína od kvalitných, poctivých lokálnych vinárstiev. Podporíš tým rozvoj slovenského vinárstva a vinohradníctva. Navyše z každého zakúpeného balíka bude [...]

2003, 2020

Dezinfekčné účinky vína

By |20 marca, 2020|Categories: novinky vo svete vína, víno, víno a antibakteriálne účinky, víno a zdravie, vzdelávanie|

Ľudstvo využíva dezinfekčné schopnosti alkoholu prinajmenšom od tretieho storočia nášho letopočtu. Existujú historické záznamy, podľa ktorých sa rímski vojaci snažili použiť víno ako prevenciu pred úplavicou. Účinky vína a iných bežných nápojov neskôr otestovali aj vedci. Štúdia v roku 1988 hodnotila antibakteriálne vlastnosti vína, piva, sýtených nápojov, mlieka a vody. Vedci sledovali, či a ako sa v nápojoch budú množiť infekčné baktérie, ako sú salmonela, shigela, alebo E.coli. [...]

1103, 2020

OZNAM – zmena termínu kurzu a odborného seminára

By |11 marca, 2020|Categories: kurz, odborný seminár, vinárska akadémia, zmena termínu|

Vzhľadom na aktuálnu situáciu v súvislosti s koronavírusom (COVID19) a v súlade s nariadením primátora Mesta Pezinok rušíme termín Odborného seminára a Základného kurzu SVA v Pezinku 18.3. a 19.3.2020. Nový termín plánujeme na mesiac jún, presný dátum vám v dostatočnom predstihu oznámime. Ďakujeme za porozumenie a empatiu! IN HONOREM DEI et IN HONOREM VINI Ing. František Slezák, riaditeľ SVA Pezinok

903, 2020

História vína

By |9 marca, 2020|Categories: história vína, svetové vinohradníctvo a vinárstvo, vinárska akadémia, vzdelávanie|

Históriu vína môžeme rozdeliť na obdobie pred naším letopočtom a obdobie nášho letopočtu. Existencia divého viniča, tiež ako vinič lesný - Vitis vinifera silvestris sa pravdepodobne datuje do obdobia 65 mil. rokov pred našim letopočtom. Evolúcia rodu Homo naznačuje, že si naši prapredkovia pred 300 tis. rokmi pravdepodobne rozšírili stravu o plody divého viniča. Pred 8 tis. rokmi odhadujeme vznik prvého vína v Arménsku a Gruzínsku. Obyvatelia tohto [...]

1402, 2020

Klimatické zmeny prekreslia svetovú mapu viníc

By |14 februára, 2020|Categories: novinky vo svete vína, odrody viniča, svetové vinohradníctvo a vinárstvo, zmena klímy|

Poľnohospodárstvo je jedným z najväčších producentov plynov ovplyvňujúcich klímu. Väčšina z nich pochádza z výroby mäsa a mliečnych výrobkov. Keby boli kravy štátom, boli by tretím najväčším producentom skleníkových plynov na svete. Kravy sú prežúvavce, pri premene potravy vytvárajú silný skleníkový plyn - metán, ktorý sa uvoľňuje do atmosféry. Posledné štúdie hovoria, že viac ako tretina nezaľudnenej zemskej pôdy tvoria pastviny pre hospodárske zvieratá. Hovädzie mäso si vyžaduje [...]