ČLÁNKY

Home/ČLÁNKY
ČLÁNKY2019-09-13T16:01:54+02:00
1402, 2020

Klimatické zmeny prekreslia svetovú mapu viníc

By |14 februára, 2020|Categories: novinky vo svete vína, odrody viniča, svetové vinohradníctvo a vinárstvo, zmena klímy|

Poľnohospodárstvo je jedným z najväčších producentov plynov ovplyvňujúcich klímu. Väčšina z nich pochádza z výroby mäsa a mliečnych výrobkov. Keby boli kravy štátom, boli by tretím najväčším producentom skleníkových plynov na svete. Kravy sú prežúvavce, pri premene potravy vytvárajú silný skleníkový plyn - metán, ktorý sa uvoľňuje do atmosféry. Posledné štúdie hovoria, že viac ako tretina nezaľudnenej zemskej pôdy tvoria pastviny pre hospodárske zvieratá. Hovädzie mäso si vyžaduje [...]

2201, 2020

KALENDÁR PODUJATÍ 2020

By |22 januára, 2020|Categories: evirs, klub rytierov vína, konferencia, podujatia, valné zhromaždenie, vinárska akadémia|

V roku 2020 nás čakajú tieto zaujímavé podujatia: 14.1.2020 - Zasadnutie konzulátu OEVE a EVIRS 18.1.2020 - XI. Malokarpatský vinársky ples, Dom kultúry Pezinok 24.1.2020 - Požehnanie mladého vína na Sv. Vincenta, Vino Bartal, Šamorín, Legátstvo Južné Slovensko, Dunajská Streda 28.1.2020 - Návšteva vinárstiev a ochutnávka vín v Maďarsku 8.2.2020 - 1.Vinársky ples na zámku, Pezinok 29.2.2020 - Ordensconvent Klosterneuburg – seminár o aktuálnych témach, intronizácia Judex, kandidátka [...]

1912, 2019

Výročné stretnutie Rytierskeho rádu vína sa uskutočnilo na Pezinskom zámku

By |19 decembra, 2019|Categories: evirs, klub rytierov vína, podujatia, rytieri vína, výročné zasadnutie|

Rytiersky rád vína každoročne v decembri prijíma do Klubu rytierov vína nových členov, ktorí splnili požadované kritériá - absolvovali štúdium Vinárskej akadémie, dosiahli titul Eques de Vino, následne boli uvedení do Heraldického almanachu Ministerstva vnútra SR a majú registrovaný rodový erb. Herold Slovenska Ladislav Vrtel s riaditeľkou odboru Ministerstva vnútra SR vykonali akt prijímania do Klubu rytierov vína EVIRS. Slávnostné odovzdávanie sabrážneho meča si prevzalo 15 adeptov: Demovič [...]

511, 2019

Alkohol a antibakteriálne účinky

By |5 novembra, 2019|Categories: novinky vo svete vína, víno, víno a antibakteriálne účinky, víno a zdravie, vzdelávanie|

Ľudstvo využíva dezinfekčné schopnosti alkoholu prinajmenšom od tretieho storočia nášho letopočtu. Existujú historické záznamy, podľa ktorých sa rímski vojaci snažili použiť víno ako prevenciu pred úplavicou. Účinky vína a iných bežných nápojov neskôr otestovali aj vedci. Štúdia v roku 1988 hodnotila antibakteriálne vlastnosti vína, piva, sýtených nápojov, mlieka a vody. Vedci sledovali, či a ako sa v nápojoch budú množiť infekčné baktérie, ako sú salmonela, shigela, alebo E.coli. [...]

1209, 2019

Čo je nové vo svete vinohradníctva a vinárstva

By |12 septembra, 2019|Categories: novinky vo svete vína, spotreba vína, svetové vinohradníctvo a vinárstvo, vzdelávanie, zmena klímy|

Podľa aprílovej správy OIV (Medzinárodná organizácia pre vinič a víno) produkcia vína vo svete vzrástla v roku 2018 o 17 %, čo je viac ako 282 mil. hl vína. Veľkú zásluhu na tom má starý kontinent, v Novom svete bola výroba vína nižšia. Opačne sa však vyvíjala spotreba vína - v roku 2018 sa mierne znížila a dosiahla 246 mil. hl. Svetové vinohradníctvo a vinárstvo sa v súčasnosti [...]