ČLÁNKY

Home/ČLÁNKY
ČLÁNKY2019-09-13T16:01:54+01:00
511, 2019

Alkohol a antibakteriálne účinky

By |november 5th, 2019|Categories: novinky vo svete vína, víno, víno a antibakteriálne účinky, víno a zdravie, vzdelávanie|

Ľudstvo využíva dezinfekčné schopnosti alkoholu prinajmenšom od tretieho storočia nášho letopočtu. Existujú historické záznamy, podľa ktorých sa rímski vojaci snažili použiť víno ako prevenciu pred úplavicou. Účinky vína a iných bežných nápojov neskôr otestovali aj vedci. Štúdia v roku 1988 hodnotila antibakteriálne vlastnosti vína, piva, sýtených nápojov, mlieka a vody. Vedci sledovali, či a ako sa v nápojoch budú množiť infekčné baktérie, ako sú salmonela, shigela, alebo E.coli. [...]

1209, 2019

Čo je nové vo svete vinohradníctva a vinárstva

By |september 12th, 2019|Categories: novinky vo svete vína, spotreba vína, svetové vinohradníctvo a vinárstvo, vzdelávanie, zmena klímy|

Podľa aprílovej správy OIV (Medzinárodná organizácia pre vinič a víno) produkcia vína vo svete vzrástla v roku 2018 o 17 %, čo je viac ako 282 mil. hl vína. Veľkú zásluhu na tom má starý kontinent, v Novom svete bola výroba vína nižšia. Opačne sa však vyvíjala spotreba vína - v roku 2018 sa mierne znížila a dosiahla 246 mil. hl. Svetové vinohradníctvo a vinárstvo sa v súčasnosti [...]