ČLÁNKY2021-05-12T19:06:20+02:00
610, 2020

OZNAM – presun termínu Základného kurzu SVA

SALVE VINI! Plánovaný termín Základného kurzu SVA (8. - 9.10.2020) sa z dôvodu koronakrízy neuskutoční. Zatiaľ ale ešte tohtoročný kurz nerušíme, ale dúfame, že sa uskutoční v neskoršom termíne, v závislosti od vývoja situácie s Covid 19 a samozrejme závisí aj od potvrdenia účasti našej renomovanej lektorky WinAk Edity Ďurčovej. Pokračujte v on-line štúdiu na našej webstránke, kde bol pridaný záverečný test, ktorý odporúčame vypracovať a v prípade ... viac >>

1405, 2020

ÚSPEŠNÝ EVIRS VÍNNY BALÍK POKRAČUJE

ĎAKUJEME ŽE POMÁHATE! SPOLOČNE SA NÁM PODARILO VYZBIERAŤ UŽ TAKMER 300 EUR PRE SLOVENSKÝ ČERVENÝ KRÍŽ! EVIRS - Európsky vinársky rytiersky stav v spolupráci s VINÁRMI ROKA pripravil ďalší jedinečný degustačný vínny balík. Poteš seba a svojich blízkych nákupom vína od kvalitných, poctivých lokálnych vinárstiev. Podporíš tým rozvoj slovenského vinárstva a vinohradníctva. Navyše z každého zakúpeného balíka bude časť výťažku venované pre SLOVENSKÝ ČERVENÝ KRÍŽ. Zároveň vyzývame členov EVIRS, ... viac >>

1704, 2020

EVIRS POMÁHA A PODPORUJE

EVIRS prichádza s ponukou predaja vín tých vinárov, ktorí sa v jednotlivých rokoch stali vinármi roka v Rytierskom ráde vína. Táto ponuka je súčasťou vzdelávania členov Rytierskeho rádu, ako i absolventov Slovenskej Vinárskej akadémie v Pezinku a v neposlednom rade i širokej verejnosti. Poteš seba a svojich blízkych nákupom vína od kvalitných, poctivých lokálnych vinárstiev. Podporíš tým rozvoj slovenského vinárstva a vinohradníctva. Navyše z každého zakúpeného balíka bude ... viac >>

2003, 2020

Dezinfekčné účinky vína

Ľudstvo využíva dezinfekčné schopnosti alkoholu prinajmenšom od tretieho storočia nášho letopočtu. Existujú historické záznamy, podľa ktorých sa rímski vojaci snažili použiť víno ako prevenciu pred úplavicou. Účinky vína a iných bežných nápojov neskôr otestovali aj vedci. Štúdia v roku 1988 hodnotila antibakteriálne vlastnosti vína, piva, sýtených nápojov, mlieka a vody. Vedci sledovali, či a ako sa v nápojoch budú množiť infekčné baktérie, ako sú salmonela, shigela, alebo E.coli. ... viac >>

1103, 2020

OZNAM – zmena termínu kurzu a odborného seminára

Vzhľadom na aktuálnu situáciu v súvislosti s koronavírusom (COVID19) a v súlade s nariadením primátora Mesta Pezinok rušíme termín Odborného seminára a Základného kurzu SVA v Pezinku 18.3. a 19.3.2020. Nový termín plánujeme na mesiac jún, presný dátum vám v dostatočnom predstihu oznámime. Ďakujeme za porozumenie a empatiu! IN HONOREM DEI et IN HONOREM VINI Ing. František Slezák, riaditeľ SVA Pezinok

903, 2020

História vína

Históriu vína môžeme rozdeliť na obdobie pred naším letopočtom a obdobie nášho letopočtu. Existencia divého viniča, tiež ako vinič lesný - Vitis vinifera silvestris sa pravdepodobne datuje do obdobia 65 mil. rokov pred našim letopočtom. Evolúcia rodu Homo naznačuje, že si naši prapredkovia pred 300 tis. rokmi pravdepodobne rozšírili stravu o plody divého viniča. Pred 8 tis. rokmi odhadujeme vznik prvého vína v Arménsku a Gruzínsku. Obyvatelia tohto ... viac >>

Go to Top