Slovenská vinárska akadémia v Pezinku (SVA) sa problematike zdravotných účinkov vína ako z historického hľadiska (Plínius „O víne“ Historia naturalis), tak i z hľadiska najnovších výskumov o pozitívnych účinkoch vína venuje viac ako 12 rokov. Vinárska akadémia sa zúčastnila viacero výskumných úloh (Zachovanie antioxidačných prvkov vo vínach z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti – Víno a zdravie – 2007) a v rámci štúdia sa venovala zdravotným účinkom vína (Fenomén víno, 2010).

Súčasná pandemická situácia prináša nový pohľad na vzťah vína ku Covidu 19. Vyberáme niektoré postrehy z rozhovoru s prof. Vladimírom Krčmérym, uverejnenom v časopise VINOTÉKA:

V súčasnej dobe tohto vírusového ochorenia je človek označený ako superprenášač. Je to človek, ktorý má v sebe vírus Covid-19, teda ho aj šíri, ale nemá žiadne klinické príznaky. Do veľkej miery je to spôsobené tým, že jeho imunitný systém je vo veľmi dobrej kondícii a vírusu jednoducho nedovolí, aby sa rozmnožoval.

Imunitu si však môže každý z nás významne vylepšiť aj sám. Je potrebné čo možno najviac vystavovať organizmus  slnku, pretože tým sa podporuje metabolizmus vitamínu D. Ten je pre ľudský organizmus v tejto dobe dôležitejší ako vitamín C. Ak ho máme v tele dostatok, pravidelne konzumujeme čerstvé ovocie a zeleninu a denne praktizujeme minimálne pol hodiny aktívny pohyb alebo cvičenie, tak významne podporujeme svoj imunitný systém.

Preukázateľný pozitívny účinok v prevencii a boji proti vírusom má však aj rozumná konzumácia vína, najmä červeného. To obsahuje hneď niekoľko látok, ktoré baktériám a vírusom dokážu strpčiť život. Napríklad flavonoidy, okrem toho, že sú najefektívnejšími rastlinnými antioxidantami, majú aj proti infekčný, proti bakteriálny a aj proti vírusový účinok, čím významne podporujú imunitný systém.

Víno je skutočný unikát:

  1. Medzi najznámejšie antioxidanty, ktoré sa nachádzajú vo víne, patrí malvidin. Tento antokyanín, ktorý farbí hrozno modrou, čiernou, tmavočervenou a fialovou farbou, dodáva telu silu bojovať a pôsobiť ako prevencia proti väčšine druhov rakoviny. Navyše v spolupráci s aminokyselinami, ako sú histidín, metionín a cysteín pôsobia ako magnet, ktorý vyťahuje toxické kovy z pečene, obličiek, sleziny a iných orgánov. Známy je jeho silný proti vírusový efekt, ktorý sa uplatňuje pri ochoreniach spôsobených nadmerným vírusovým atakom.
  2. Ďalším bojovníkom je quercetin. Okrem hrozna a vína sa nachádza aj v mnohých druhoch ovocia, zeleniny, semenách, napríklad v červenej cibuli, jablkách, čiernom a zelenom čaji či v kapuste. Jeho najväčšie pozitívum je, že podporuje udržanie normálnej hladiny histamínu, čím prispieva k udržiavaniu a správnemu fungovaniu imunitného systému.
  3. Nespochybniteľnú úlohu v boji proti vírusom majú aj taníny, ktoré sú obsiahnuté vo víne. Tento rastlinný polyfenol sa nachádza v šupkách a semenách hrozna, odkiaľ sa následne dostáva aj do vína. Používajú sa pri liečbe bakteriálnych infekcií, pričom spôsob ich účinku je založený na tom, že sa naviažu na bielkoviny, ktoré sa nachádzajú v stene bakteriálnej bunky, a tým sa potlačí akákoľvek ďalšia aktivita baktérie. Taníny dokážu vytvárať nerozpustné zlúčeniny aj s ťažkými kovmi a niektorými alkaloidmi a preto sa môžu používať aj ako protilátky pri otravách.
  4. Určite nesmieme opomenúť ani alkohol obsiahnutý vo víne. Jeho účinok je tiež veľmi významný, pretože pri kontakte s vírusom má naň letálne účinky, to znamená, že vírusy pri kontakte s ním hynú. Víno má lepší protivírusový účinok ako destilát.

Ak má však víno pôsobiť ako liek, nesmie sa to s jeho konzumáciou preháňať. Ak má mať aj preventívny účinok, malo by sa konzumovať pravidelne. Preto aj profesor Krčméry odporúča umiernenú konzumáciu vína, najlepšie po jedle. Mohli by sme teda začať praktizovať starý rímsky zvyk a po večeri si dať malé množstvo vína, v ktorom sa ukrýva zdravie. V tejto ťažkej dobe je ale najdôležitejšie, aby víno bolo slovenské.

Pripravil a tému spracoval: Ing. František Slezák, Csc., riaditeľ SVA Pezinok

Zdroj: VINOTÉKA, časopis plný vína, ročník II., 3/2020, Profesor Krčméry o korona víruse a víne