Ľudstvo využíva dezinfekčné schopnosti alkoholu prinajmenšom od tretieho storočia nášho letopočtu. Existujú historické záznamy, podľa ktorých sa rímski vojaci snažili použiť víno ako prevenciu pred úplavicou.

Účinky vína a iných bežných nápojov neskôr otestovali aj vedci. Štúdia v roku 1988 hodnotila antibakteriálne vlastnosti vína, piva, sýtených nápojov, mlieka a vody. Vedci sledovali, či a ako sa v nápojoch budú množiť infekčné baktérie, ako sú salmonela, shigela, alebo E.coli. Vedci vyhodnotili, že baktériám sa najmenej darilo vo víne, slabší účinok malo pivo a sýtené nápoje.

Európsky vinársky rytiersky stav v rámci cezhraničnej spolupráce už v minulosti analyzoval antioxidačný potenciál malokarpatských vín (projekt Víno a zdravie, 2007). V spolupráci s biochemickým laboratóriom Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Výskumným ústavom potravinárskym (pobočka Biocentrum v Modre) zisťoval antioxidačnú aktivitu vybraných vín s obsahom resveratrolu a iných polyfenolických látok – flavonoidov. Bolo potvrdené, že naše červené vína vykazujú vyššie hodnoty flavonoidov, ako napr. vína z juhu Európy. Slovenská vinárska akadémia v Pezinku sa problematikou Víno a zdravie zaoberá dlhodobo a aj preto odporúča umiernenú konzumáciu vína (Fenomén víno, 2010).

Je tiež známa teória ochrany ústnej dutiny. Ak použijeme 40% alkohol, tak doba preplachovania ústnej dutiny by mala byť minimálne jedna minúta. Ak použijeme červené víno, s väčším obsahom trieslovín, tak doba preplachovania by mala byť 5 – 15 minút.

Detoxikácia úst červeným vínom je prirodzeným procesom, ako si dezinfikovať ústnu dutinu pred vírusmi, baktériami, alebo toxínmi. Dôležitú úlohu tiež zohráva výber vína. Na dezinfekciu odporúčame použiť červené víno slovenského pôvodu, ktoré spravidla obsahuje vyššie množstvo trieslovín. Napr. račiansku Frankovku, Svätovavrinecké, Modrý Portugal a najmä novošľachtence – Dunaj, Rudavu, Hron, či Torysu.

Zaujímavú štúdiu spracovali na 4-tisícoch zamestnancov a študentov španielskych univerzít. Ak ľudia za týždeň vypili viac než 14 pohárov vína, pravdepodobnosť prechladnutia u nich klesla o 60 %. Podiel bol ešte nižší v prípade, ak pili červené víno.

V súčasnej dobe pandémie koronavírusu COVID-19 sa vedci zaoberajú aktívnou zlúčeninou prírodného pôvodu, flavonoidom toxifolínom, ktorý sa vyskytuje v čokoláde, červenom víne, v zelenom čaji, a ktorý by mohol zohrať aktívnu úlohu pri likvidácii tejto epidémie.

Možno konštatovať, že mierne užívanie vína môžeme zaradiť ku klasickým prírodným látkam, ako sú cesnak, med a zázvor. Dôležitým pre prevenciu je ale aj príjem dostatočného množstva zeleniny či ovocia, ako aj pohybu na čerstvom vzduchu a spánku.

(SVA Pezinok)

Zdroje:
Ing. František Slezák, CSc., riaditeľ SVA Pezinok – Víno a zdravie
MUDr. Richard Demovič, PhD., MBA, VinAk – Víno a zdravie