Príklad postupu k popisu vína (lokalita, odroda, ročník)
Color – víno je číre, žiarivé, priezračné, má svetložltú farbu so zeleným okrajom. Farba nám prezrádza, že sa jedná o víno relatívne mladé (2-3 roky) z kontinentálnych klimatických podmienok, vyrobené reduktívnym spôsobom (s minimálnym prístupom vzduchu vzdušného kyslíka) a z odrody, pre ktorú sú typické vyššie kyseliny. Vďaka viskozite, ktorá má veľmi dobrú kvalitu, menšie slzy a relatívne rýchle stekanie po poháry, môžeme usudzovať, že to bude suché víno, s nižším obsahom alkoholu
Odor – brilantne čistá, svieža, vibrantná (jemné vibračné zmeny), pomerne intenzívna vôňa s nádychom citrusového ovocia, zelených jabĺk, ananásu. Aróma nám de facto potvrdzuje, to, že víno je mladé, suché, vyrobené reduktívnym spôsobom pre , ktoré sú charakteristické ovocné svieže tóny kyslého ovocia. Pretože vôni dominuje čistý ovocný charakter a iba nepoznateľný tón alkoholu, môžeme dedukovať, že víno má nižší obsah alkoholu.
Sapor – pri uchlipnutí vína sa v ústach rozprestrie svieža, ovocná chuť, kde dominujú zelené bobuľovité ovocie s jemným nádychom čerstvého ananásu. Víno pôsobí stredne plným dojmom, má osviežujúce kyseliny, veľmi dlhu dochuť s príjemnými podtónmi minerality. I v ústach sa nám potvrdzuje, že víno vykazuje všetky znaky suchého, mladého, šťavnatého vína, vyrobeného modernými postupmi, bez použitia drevených sudov. Chuť zároveň potvrdzuje charakteristické odrodové znaky, ktoré sa vyvíjajú v klasickom vinárskom regióne.
Umami (mineralita) – z jednotlivých indícii môžeme vyvodiť, že sa pravdepodobne jedná o odrodu Riesling. Víno je vyzreté, ale nie prezreté(bez petrolejového nádychu). Podľa filozofie vinifikácie pochádza pravdepodobne z Nemecka, z klasického regiónu Mosel, alebo Rheingau. Moselské suché vína bývajú viac mineralnejšie (vyšší pomer bridlice), tak sa prikláňame, že je to víno z Moselu. Všetky atribúty hovoria o tom, že sa jedná o víno 2-3 ročné.
prevzaté: časopis Wine&Degustation – Úvod do anonymnej degustácie